Kruikenstad

Een keer per jaar is het weer zover. Ons mooie Tilburg wordt omgedoopt tot Kruikenstad. Massaal gaan de Kruiken en de Kruikenzeikers de straat op. Het is tijd om te feesten! En dat doen wij allemaal in de allermooiste kostuums. Bij de De Feestspecialist XXL helpen wij u graag bij het samenstellen ervan. Bent u op zoek naar bijpassende groene en oranje elementen? Bekijk dan snel ons onderstaande aanbod!

Subcategorieën

Kruikenstad Emblemen
Kruikenstad Accessoires
Embleem Jassen
Kruikenstad Decoratie

De geschiedenis

Het Tilburgse carnaval heeft een heel uniek karakter. Niet zo vreemd, want het kent een eigen geschiedenis. Zo werd vanaf 1857 het openbaar vieren van de vastenavond - het vroegere carnaval - verboden. In dat jaar werd het gebed van pater Bernard Hafkenscheid namelijk ruw verstoord door feestvierders. Om dit in de toekomst te voorkomen werden er tegenmaatregelen getroffen. Het feest trok zich dan ook terug naar de woonkamer. Pas in 1965 gaf de gemeente van Kruikenstad weer toestemming voor een officiële optocht.

De naamgeving

Hoe Kruikenstad zijn naam kreeg, is weer een heel ander verhaal. Tilburgers staan er namelijk om bekend vroeger in kruiken te hebben geürineerd. Dit goedje werd vervolgens door de textielindustrie gebruikt om wol mee te wassen. Ziedaar: het ontstaan van de welbekende carnavalsnaam van Tilburg: Kruikenstad.

Carnaval in de Kruikenstad vieren?

Staat een feestelijk bezoek aan de Kruikenstad op uw planning? Dan wilt u er natuurlijk tiptop uitzien. Dat kan met de speciale accessoires van De Feestspecialist XXL! Draag de kleuren oranje en groen met trots! Bekijk snel ons assortiment: